Monday, 31 December 2012

Hadiah Buat Followers Bertuah

                                                      (:......Hello Geng....:)




Hari nie aku nak bagi tau kat korang semua...Hari nie aku murah hati sikit,aku nak bagi hadiah kepada Follower-Followers blog Amirun..Hadiah tu berupa *Barang yang berharga RM40.00..So,apa tunggu lagi..cepat cepat laa follow mirun di Blog nieee.....


Hadiah tu akan mirun post kepada korang dan..Amirun akan emelkan kepada pemenang yang bahawasanya andalah pemenang segmen nie...Dan Amirun akan minta' alamat untuk memudahkan Amirun buat Post Laju untuk hantarkan hadiah tu kat korang....:)


So,Cepat-cepatlah jadi antara Followers Blog Mirun yang bertuah ... Hadiah yang lumayan...Jangan sia-siakan peluang anda untuk memenangi hadiah dari Amirun...Selamat menjadi Follower Bertuah...:)


......................byeee.................................................byeeee.......................Byeeeee.................

Sunday, 30 December 2012

Gelagatku dihari pendaftaran



Hari nie aku dah rasekan mood sekolah...Pagi tadi aku pergi ke School untuk Daftar masuk ke Form seterusnya...segala rindu dekat kawan kawan dah terubat..memang happy gileerrr arr..tahap gaban pon adee ..hahahaa...

hehehe...:) Pagi td dah pergi Daftar utk masuk form seterusnya..Korang nak tau takk ??...pagi tadi mase nak pergi daftar tuu memang hujan lebat gilee..sampai buku pon dah basah lencun...

Dan aku x boleh tahan dengan budak form 1...nak tergelak habis aku tadi...nasib baik aku control..Ade laa budak nie,dia excited gile nak masuk kelas sampai kan die tak sedar ade tempat yang licin dan dipenuhi air...dia lari sekuat kuatnye ( kononnye gembir laaa nie ) hahaha..Lepas tu die tergelincir dalam kelopak air...Habis baju seluar baru dia basah..nasib baik laa aku tanye dia,Ade Baju Spare ke dik ?? nasib baik die cakap ade selai...( kononnya aku nie pemurah laa orangnye..puii)..hahaah:P


My Story plak -> kalau you Allzz nak tau...Kelas aku adalah kelas Dot dot dot dan kelas aku tu kelas Number One..( cehh..belagak gile punye ) hahha...:) mau x berlagak..dah first time duk kelas Number One..dulu dulu tu aku duk Kelas ke-2,ke-3 jee..nie dh Numberrrrrrrrrr One ..hahahahaha :P

Ok laaa..setakat nie jee..waa..Excited laa weyy..x tau nk cakap mende dh...nk gi makang kepok lekor jap..sedap gork ork..ujang ujang gining..duk keloh bowoh bangsar...Joommmm...byeee

Tips untuk menulis ringkasan Bahasa Melayu



hari nie rase rajin laa pula nak kongsikan tips tips utk menjawab soalan peperiksaan..Ini pon untuk kesenangan anda semua dan aku sendiri..so sudi sudi laa bace  ape yang mirun tuliss...ceck it out :)

> Memahami Petikan dan Kehendak soalan ..

1. Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah membaca keseluruhan petikan dan fahami maksud  
    keseluruhan petikan tersebut

2. Cari penanda tugasan,iaitu kata kunci yang dinyatakan dalam arahan soalan ..

3. Seterusnya,kenal pasti fokus soalan sama ada langkah,punca,kesan,faktor-faktor,sebab dan
    sebagainya

4. Tandakan penanda tugasan dan fokus soalan menggarisinya supaya tumpuan anda selaras dengan
    kehendak soalan tersebut..

5. Jangan lupa untuk menggarisi jumlah patah perkataan yang ditetapkan  untuk mengingatkan anda akan had bilangan perkataan yang ditetapkan adalah sebanyak tidak melebihi 80 perkataan keatas ..


> Menulis Ringkasan

1. Penulisan ringkasan bermula dengan mengenal pasti isi-isi penting yang menepati kehendak soalan..

2. Tandakan isi-isi peenting dalam petikan tersebut dan menggarisinya..

3. Berdasaran isi-isi penting tersebut,binalah ayat anda sendiri..

4. Seharusnya,setiap isi penting itu ditulis dalam satu ayat sahaja..

5. Oleh sebab penulisan ringkasan terikat dengan bilangan patah perkataannya,maka ayat-ayat yang
    digunakan semestinya ringkas,tepat dan padat ..

6.Gabungan pemilihan kata yang tepat,ejaan dan tanda wacana yang sesuai akan menghasilan penulisan ringkasan yang cemerlang

Okk....itu saje yang Mirun hendak kongsikan untuk korang tentang cara cara utk menulis ringkasan..ok laa..skarang dh penat menulis..nak keluar kejap..nak bersiar siar..makan anging with my friends

Saturday, 29 December 2012

Follow Blog Kawan-Kawan

Hari nie aku rajin pulak nak Follow blog yg orang suggest suruh Follow...ok..skarang yang korang suggest  blog korang utk Mirun follow dah terjawab..semuanya mirun dah follow ( kepada yg suggest only ) yang lain x layan..hahahah..padanzzz mukeeee' :P

nie antara blog yang Mirun masuk utk Follow diorang....jom tengok blog siapa yang mirun follow...lebih 10 blog yg mirun follow..jom tengok ::


Yang nie blog Anasyura :



Yang nie blog Tiera :



Yang nie  Blog Shazleena :



Yang nie blog Mawardi :



Yang nie blog Qila Razaly :



Yang nie blog Noraqilah Johari :



so....sudi sudi laa follow blog Mirun erkkk :)

Mood Malas nak ke Sekolah





                                                     Askum  kawan :)
                                                .........~mood Malas~........
Rase sekejap je cuti skolah taon nie......rase x sampai sebulan lebih cuti...Aku rase x sampai sebulan jer cuti skolah nie...memang rase sekejap jeeee...waaaaaaaa........aku nak cuti lagiiii....mohon pihak Pelajaran Malaysia sambung cuti sebulan lagi..~~!hahahaha....

Lusaaaaa~~dah sekolah dah...Esok nak pergi daftar masuk Form seterusnya .. penat weyyyy..dah laaa aku nie pemalas orangnye.....Lagi-lagi laa masee nak ambik buku...Dah laaa berat,bnyak plak tu...kalau laa aku ade Maid boleh laa suruh dia bawa'..senang skit kerja akuu..hahah~~nasib badan laa..


Tuhan saje yang tahu bertapa penat dan malasnye aku ...Tp takpe laa..Nak buat macam mane dah kerje aku menjadi seorang pelajar..Kita kena teruskan juga ,,lagi lagi taun depan ( 2013 ) aku ambik peperiksaan yang penting juga' bagiku...saboo je laaa.....haaarghhh :(


Takpe laa..setakat nie je laa.kejap lagi nak kluar pegi Gym kejap...nak tambahkan Fitness body ku ini..hheheh...ape ape pon....Good Luck ( ucap dkt diri sndiri ) ...byeeeee...Peace Yawww:)

Tips Menulis Entri Blog




1) Tajuk yang simple tapi straight to the point - Tak perlu tulis tajuk yang gempak sedangkan langsung tak ada kaitan dengan entri. Kalau boleh elakkan dari tajuk yang panjang berjela, cukuplah tajuk short and sweet yang dapat menarik minat pembaca. Yang paling penting tajuk dan kandungan entri tersebut perlu ada kaitan. Jangan nanti tajuknya tentang kucing tapi kandungan entri semuanya tentang makeup. Takkan kucing guna makeup lak kan…hehe

2) Main point perlu ada - perlu ada info-info yang berkaitan dengan tajuk. Jangan asyik duk ulang benda yang sama dari mula sampai akhir entri tu. Kita ambil contoh tajuk kucing tadi, cuba huraikan tentang rupa kucing, makanan kegemarannya, karakter dia dan sebagainya. Jangan dari permulaan sampai ke akhir entri tu asyik ulang kucing suka makan ikan je. Pasti pembaca akan jemu. Cerita lah kucing tue pandai Gangnam Style ke. :-)

3) Perenggan - kalau entri agak panjang, tulis dalam bentuk perenggan. Cara ini lebih mudah di baca dan mudah difahami. Jangan nanti entri yang panjang macam kacang panjang tu semuanya ditulis dalam satu perenggan, mata boleh rabun tau kalau hari-hari baca camtu. Cuba bayangkan kalau kacang panjang tu kita tak potong, masak semua panjang-panjang camtu, mau tak tercekik time makan. Lain kali surrender dah tak nak makan kacang panjang yang tak dipotong.

4) Rumusan/Kesimpulan - jangan biarkan hujung entri tergantung tanpa ada penutup pada cerita korang. Nanti pembaca dah syok baca entri korang, tapi last-last tak ada ending. Macam drama bersiri yang tiada tayangan last episod. Pembaca akan rasa mereka membuang masa je membaca entri itu.

Hari Yang Aku Paling Sakit Hati




Time-time beginilah nak suruh buat tu la nie laa...Sehari suntuk dah aku buat kerja...Memang penat giler Orrghhh...Fuhhhh...Malam nie pulak nak suruh kemas tu la nie laa padahal orang lain yang buat...~~aku jugak yang kena !!...Nasib laa Amirun hoooiii...sabor jee laa aku...~~ :-P menyampah

Yang-kedua pulak..lepas kemas suruh aku pegi beli nasik laa,Burger laa..yang paling aku menyampah lagi,adee kee nye suruh aku pegi beli Pizza ... Woii..aku nak bagi tau kt hampa nie..Hang ingat nk beli Pizza macam nak beli Aiskrim potong dekat rumah Cik Jah ke apee...Cerr pikir laaa weeiii.. dah la duk menunggu sejam dua jam nak beli Pizza tuu.......Puiii

Nie lagi satu nak habaq aiiihh,,dah laa hang tu duk relax atas sofa Mak Hang tu....duk suruh tu laa nie laa...harghhh

Tuhan Saje laaa yang tahu keadaan aku ketika ini..~~Bertapa meyampahnye aku dengan hampa semua....Memang x da' perasaan langsung